Jumaat, 7 Mei 2010

Hukum wanita dan lelaki memakai seluar (jeans) ?? -persoalan dari Nadia (2)-

Bukankah wanita itu harus melabuhkan pakaiannya hingga menutupi tubuhnya.....seperti firman allah.... Maaf ana ingin memberi pendapat.. Pada ana hukum memakai seluar bagi perempuan adalah tidak boleh kecuali untuk aktiviti sukan....itupun seluarnya haruslah besar
Maka jawabnya benar, tetapi bukan harus tetapi wajib hukumnya kaum muslimah memakai pakaian yang menutupi tubuhnya.

Surah an-Nur ayat 31
Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau Saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita islam, atau budak- budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung.

Maaf juga dari ana, pendapat ukhti itu adalah salah. Boleh kaum muslimah memakai seluar di hadapan orang awam dengan syarat seluar itu tidak ketat. Jika seluar itu ketat sehingga menampakkan bentuk badannya itu maka haram dipakai.
”Tetapi jika kaum wanita memakai seluar yang hanya ketat di bahagian punggungnya sahaja maka tidak haram dengan syarat dia mestilah memakai baju yang labuh sehingga menutup bahagian punggungnya itu. Baju yang dipakai itu hendaklah labuh sebaiknya lebih bawah dari bentuk punggungnya itu.”

Sebenarnya adakah ukhti fikir apa yang ana sebarkan selama ini berdasarkan pendapat ana semata2?
Kita sebagai orang awam tidak boleh mengeluarkan hukum2 untuk menyatakan itu haram, makruh, harus, wajib dan sebagainya, ulamak2 sudah menyatakan pendapat2 mereka dan pendapat2 mereka semestinya bersandarkan al-Quran dan hadits.
Setiap yang ana sebarkan, ana juga yang bertangunggjawab maka tidak perlu takut untuk sebarkan pada yang lain.
Wallahu’alam.
**** Setiap apa yang ana sebarkan berdasarkan pendapat mazhab syafi'e

Tiada ulasan:

Catat Ulasan