Jumaat, 20 November 2009

ErMmmMM...!!

Alhamdulillah...final exam sudah pun tamat semalam...!! Satu kejayaan yg besar buat ana sendiri kerana dapat menjawab soalan dgn tenang sekali tanpa gangguan dari anasir2 luar..huahuahua.. Tapi,exam selalu dikaitkan dengan keikhlasan seseorang itu menjawab..Boleh dikatakan hampir 90 peratus meniru..Woww.. So terrible!! Itulah exam,kalau tidak ada yg meniru memang menipu namanya.. Bagi ana,itulah keburukan para pelajar 2 sendiri,dah tahu kita tak pandai,buat apa tiru orang..Dah tak reti buat lar cara tak reti.. Dok diam2 kat tempat duduk.. Nie tidak,panggil orang tu,panggil orang nie..Kesian jgk kat jd victim 2,x ketinggalan termasuk ana yg menjadi victim kwn2 yg dahagakan meniru.. Bukan dahagakan ilmu,tp dahagakan meniru..Apa faedahnya meniru..?? Memperbodohkan diri kita ada lar..Tombstone sungguh pok2 nie...ahakz2... Bila ana dok tengok orang dok niru nie,ana teringat kpd kisah Wali Songo..Wali Songo terdiri drpd 9 orang Sunan..
1)Sunan Grisek(Maulana Malik Ibrahim)
2)Sunan Ampel(Raden Paku)
3)Sunan Kalijagat
4)Sunan Bonang
5)Sunan Drajat
6)Sunan Gunung Jati
7)Sunan Qudus
8)Sunan Giri
9)Sunan Muria
Kisahnya begini,asalnya wali nie ada 10 tapi oleh kerana salah seorang daripada mereka kufur kepada Allah,dan terkeluar dari jemaah Ahlussunnah Wal Jamaah kerana kesilapannya menyampaikan berita tentang ucapan2 yg dikeluarkan oleh para Wali Songo.. Orang tersebut ialah Syeikh Siti Jenar.. Dia ingin menjadi wali,tetapi kesilapannya meniru gaya Wali Songo itu sendiri membawa padah..Bukan tak boleh tiru,tapi dia tiru benda yang dia dengar dari cara sembunyi2.. Sedangkan amalan para Wali Songo dia tidak mahu tiru.. Jadi mungkin dia tersalah dengar menyebabkannya dia mengajar orang laen dengan ilmu yg salah..org kelate kato,ngaji feqoh xdei habih...Disebabkan itu dia menjadi kufur kpd Allah SWT...سبحان الله
Begitulah jgk dgn puak2 yg suka meniru ketika exam nie..Orang yg meniru dia bukannya fahampun apa yg dia tiru 2..Cuba kita bg balik soalan suruh dia jawab..gerenti tak dapat jawab..Tapi atas jasa meniru dia dapat tinggi,itu tidak glamour namaya..ike gelamo buleh lar..Jadi buat kawan2 yg suka sgt mengambil kesempatan ke atas kelemahan orang lain,xpayah lar...Buat dosa jer..Buat malu kaum Muhammad(p.Buh) jer.. Jangan disebabkan ke-BONGOK-kan kita itu nanti sampai ada orang menfitnah kita... xtually,ana pun meniru jgk..hahahha... kita dok cerita sal orang kita pn sama jer..huhuhu...(>.<)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan