Jumaat, 20 Mei 2011

ALLAH WUJUD TANPA BERTEMPAT

"Allah Maujud Bila Makkan" !! Alhamdullillah . Sudah lama tidak berpeluang utk online . Namun pada hari ini , dengan izin dan inayah-Nya sekali lagi saya ingin berkongsi sedikit ilmu yg saya telah saya pelajari seusai tamatnya SPM 2010 . Dgn kesibukan masa menuntut ilmu di sekolah (Form 6) , tambah lg dgn pengajian tallaqqi Qiraat setiap malam mungkin sedikit sebanyak membantutkan masa saya utk ber-blog . Namun Allah Maha Bijaksana . Dia lebih tahu apa yg terbaik utk saya . Disebabkan itulah setiap hari saya mulakan hari saya dgn pengisian agama . Pergi sekolah jgn lupa agama , naik motor jgn lupa agama , makan minum dahulukan sunnah dalam beragama . Pendek kata hidup saya tidak lengkap tanpa agama : Islam . Innaddina indallahil islam...." Namun ramai orang tidak mengerti akan pendirian saya . Otak saya otak agama . Apa yg bertentangan dgn agama semuanya saya tentang , hatta guru saya pun saya berani tegur asalkan terlepas dari dosa .

Kalau dulu ada guru mempertikai kenapa baca doa panjang ?? Apa faedahnya baca panjang-panjang kalau orang lain tak faham makna ?? -kata guru tersebut- . Saya memperbetulkan keadaan dgn menegur , biasalah tiada istilah belembut dalam beragama . Tapi balik-balik, saya juga yg kena marah . Kena banned lagi dari baca doa. Takper ... Allah ada .


Eh,dah masuk topik laen pulak , berbalik pada qasad sebenar . Sayyidina Ali Karramallhu wajhah menyebut : "Kufur jika mengatakan Allah ada dimana-mana dan mbertempat . Allah wujud tanpa bertempat" . Inilah 'aqidah Ahlissunnah waljama'ah yg cuba saya terpakan disini . Mari sama-sama kita berkongsi ilmu yg saya pelajari dari tok guru saya tentang keberadaan Allah yg tidak bertempat . (berdasarkan apa yg saya ketahui)

ULAMA` NUSANTARA BERKATA :-

1. Al-Shaykh Daud ibn Abdullah al-Fatani berkata dalam kitabnya al-Durrur al-Thamin[2]:“Maka wajib atas mukallaf menafikan daripada Allah Tuhan sekalian alam daripada serupaiakan Dia dengan segala yang baharu seperti jirim dan `arad dan yang melazimkan bagi jirimdan `arad (dan) lazim bagi jirim itu empat perkara iaitu baharu dan bersusun dan mengambillapang (ruang atau tempat) dan qabul bagi `arad seperti maqadir (ukuran dan sukatan) danjihah (arah) dan zaman dan hampir dan jauh dan kecil dan besar dan bersentuh dan bergerak dan diam…”.

2. Al-Shaykh `Abdus-Samad ibn al-Falimbani (W. 1206 H) berkata dalam kitabnya Hidayatal-Salikin [3]:“Maha suci Allah ta`ala daripada pindah dan bergerak dan mengambil tempat dan bertempatyang tertentu pada suatu benua dan berpihak dengan pihak yang tertentu... tiada meliputi akanAllah ta`ala itu oleh tempat… dan tiada menentukan Allah ta`ala itu oleh zaman… adalahAllah itu dahulu daripada bahawa Ia menjadikan akan zaman dan tempat dan adalah Allahta`ala sekarang atasnya iaitu ada Ia sedia tiada berubah-ubah daripada sedia-Nya”.

3. Al-Shaykh Zayn al-`Abidin bin Muhammad Al-Fatani yang masyhur dengan panggilanTuan Minal berkata dalam kitabnya `Aqidah al-Najin fi `Ilm Usul al-Din[4]:“(Mukhalafatuhu lil-hawadith) ertinya bersalahan Allah ta`ala bagi segala yang baharu;ertinya tiada bersamaan Allah ta`ala bagi segala yang baharu, maka diketahui daripada yangdemikian itu menafikan jirim dan `arad dan kulliyyah dan juz’iyyah dan segala yang lazimbagi segala perkara itu. Dan yang lazim bagi jirim empat perkara pertama baharu dankeduaan bersusun dan ketiga mengambil lapang [ruang atau tempat] dan keempat menerimabagi `arad…”.

4. Tuan Minal al-Fatani dalam kitabnya Irshadul-`Ibad ila Sabilir-Rashad[5] berkata lagi:“…Dan bahawasanya Allah ta`ala Maha Suci daripada zaman dan makan yakni tiada laluatas-Nya oleh masa dan tiada ditentukan dengan suatu tempat seperti barang yangdiiktikadkan oleh orang yang jahil dan yang sesat bahawasa Allah ta`ala di dalam fu’ad kitaMaha Suci Allah ta`ala daripada demikian itu dan Maha Suci daripada menyerupai bagiakwan tiada meliputi dengan Dia oleh segala pihak dan tiada mendatangkan Dia segala yangbaharu. Bersamaan Ia atas Arasy atas wajah yang difirman-Nya dan atas makna yang dikehendaki-Nya akan dia akan sebagai bersamaan yang berpatutan dengan kebesaran-Nyadan ketinggian kepujian-Nya dan kebesaran-Nya…”.

5. Al-Shaykh Muhammad Zayn ibn al-Faqih Jalal al-Din al-Ashi berkata dalam kitabnya Bidayah al-Hidayah Sharh Matn Umm al-Barahin[6]:“…(Dan kelima) mustahil Allah ta`ala itu berhad dengan sesuatu tempat seperti pada Arasydan lainnya atau masa seperti lalu atas-Nya siang dan malam…”.

6. Al-Shaykh Muhammad ibn Isma`il Daud al-Fatani berkata kitabnya Matla` al-Badraynwa Majma` al-Bahrayn[7]:“Dan setengah daripada yang mustahil pada hak Allah ta`ala dua puluh sifat dan iaitu segalalawan dua puluh sifat; pertama dan iaitu (`adam) ertinya tiada (dan huduth) ertinya baharu…..(dan mumathalah dengan hawadith) ertinya menyerupai dengan yang baharu dengan bahawaada Ia berjirim ertinya mengambil Zat-Nya yang maha tinggi akan kadar daripada lapangatau ada Ia `arad yang berdiri dengan jirim atau ada Ia pihak bagi jirim atau bagi-Nya pihak atau berhad Ia dengan tempat…

Dari apa yg dapat difahami disini , jelaslah bahawa , WAJIB ke atas setiap mukallaf mepelajari ilmu ma'rifat . "awwaluddin ma'rifatullah" . Tok Guru saya pernah kata (TG HJ LUQMAN, waris Tok Kenali) , ketika beliau membahaskan kitab Hidayatus Sibyan Fi Ma'rifatil Islam wal Iman , katanya sesetengah ulama' berpendapat , SESEORANG MUKALLAF YANG TIDAK BERUSAHA MEMPELAJARI ILMU TAUHID , MAKA MATINYA BOLEH DIIJTIHADKAN MATI SEBAGAI SEORANG YG KUFUR . Maka takutilah wahai teman-teman akan pesanan ini .

HIDUP AHLUSSUNNAH WALJAMAAH !!! BULL SHIT WAHABI !!!

6 ulasan:

 1. subhanallah..pengisian yang begitu menarik.

  BalasPadam
 2. assalam saudara. sy nk tau. adakah ALLAH itu bertempat.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Waalaikumusalam..

   "Allah Maujud Bila Makkan"
   Allah wujud tanpa memerlukan kepada makhluknya, dia yang mencipta arasy, mencipta langit dan mencipta tempat..

   Firman Allah SWT dlm Surah Asy Syuura ayat 11.

   فَاطِرُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَمِنَ الْأَنْعَامِ أَزْوَاجًا يَذْرَؤُكُمْ فِيهِ لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ

   (Dia) Pencipta langit dan bumi. Dia menjadikan bagi kamu dari jenis kamu sendiri pasangan-pasangan dan dari jenis binatang ternak pasangan- pasangan (pula), dijadikan-Nya kamu berkembang biak dengan jalan itu. Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia, dan Dia-lah yang Maha Mendengar dan Melihat.

   Diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dalam shahihnya:

   كَانَ اللَّهُ وَلَمْ يَكُنْ شَيْءٌ غَيْرُهُ

   “Dahulu Allah (sendirian) dan tidak ada sesuatupun selainNya”.

   (HR Al-Bukhari no 3191)

   Kalimat disini memberikan faedah keumuman, yaitu tidak sesuatupun selain Allah tatkala itu, termasuk alam dan tempat.

   Padam
 3. mohon izin copy yah ...

  BalasPadam
  Balasan
  1. boleh tuan.. copy dan share lah kpd org lain pula..

   Padam